Lueskelin tutkija Jaana Venkulan mietteitä tekemisen tärkeydestä.
Olen samaa mieltä kuin teksti. Moneen pulmaan ja pahaan oloon
auttaa, kun on jotakin mielekästä tekemistä käsille. Jutussa hänen
esimerkkeinään olivat kotityöt, leipominen ja ruoanlaitto.
Kotityöt pitäisi tehdä tietyssä rytmissä, joustovaralla. Pitäisi aika-
tauluttaa itsensä sen verran väljästi, että jää tilaa spontaanille
toiminnalle.
Nyt hissukseen joululaatikkoilemaan. Isoja laatikoita, kerrallaan
niin monta kuin uuniin mahtuu. Niistä osa syödään heti ja osa
pakastetaan odottamaan joulua. Pakastan laatikkoruoat muovi-
rasioissa tai muovipusseissa (kaksi päällekkäin).
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Punajuurijauhelihalaatikko
<?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />250 g jauhelihaa
4 isoa sipulia
5 punajuurta
1 dl tummaa riisiä
(tuoretta) persiljaa ja timjamia
suolaa, pippuria
pieni pala inkivääriä
1 rkl kasvisliemijauhetta (luomu)
vettä
tölkki ruokakermaa
1 muna
maitoa
korppujauhoja
Laita jauheliha lämpiävälle pannulle. Pilko. Yleensä siitä irtoaa
rasvaa sen verran, että ei tarvitse lisätä rasvaa.
Kuori ja pilko sipuli, kaada lihojen joukkoon. Jos tuntuu, että rasvaa
ei ole riittävästi. lisää pannulle pieni tilkka vettä. Sekoittele.
Kuori ja pilko punajuuret, leikkaa paloiksi (suunnilleen ranskalaisten
perunoiden kokoa), kaada ne pannulle. Sekoittele. Lisää tilkka vettä,
jos pannu alkaa tuntua kuivalta.
Lisää riisit, raastettu inkivääri, mausteet ja kasvisliemijauhe, sekoittele
hetken aikaa ja kaada voideltuun vuokaan.
Sekoita munamaito. Sitä pitäisi olla juuri ja juuri muiden tarvikkeiden
pintaan asti. Jos munamaitoa on tullut liian vähän, olen vain kaatanut
maitoa lisäksi.
Ripottele päälle korppujauhoja.
Paista uunissa 200 asteessa reilu tunti tai hitaasti hauduttamalla, jolloin
ehdit käydä lenkillä ruoan paistuessa.
Muunnelmia:
Jotakin muuta riisiä tai ohrasuurimoita.
Munamaidon voi korvata kasvisliemellä.
Korppujauhojen sijaan juustoraastetta tai amerikanpekonia.
Ruokakerman voi korvata kaurakermalla, rahkalla tai kermaviilillä.