...enkä viitsi julkisesti sanoa mistä. Helle on sietämätöntä, vaikka olen tähän kieltämättä tällä erää jo hiukan tottunutkin - tai oppinut syömään ja juomaan sopivammin. Alussa en syönyt, kun ei maistunut ja yhden aamupäivän huimasi niin, etten voinut tehdä paljon mitään. Join enimmäkseen vettä, vaikka periaatteessa tiesin, ettei siitä hyvää seuraa.

Tänään se sitten tapahtui. Olin torilla, taivas täyttyi pilvistä. Kuului jyrähdyksiä. Ihana, alkaa sataa! Kiirehdin kotiin, kadun toisella puolen riippakoivun oksat olivat enimmäkseen vaakatasossa. Riisuin vaatteet ovenkahvaan. Jos sattuu ovikello soimaan, niin en vahingossa mene liian vähäpukeisena avaamaan ovea ja pelästytä ketään tiehensä. Kova tuuli, satoi muutaman lyhyen hetken. Ilma ei jäähtynyt, mutta muuttui entistä kosteammaksi ja tukalammaksi. Hiki virtaa noroina eikä tarvi tehdä sen eteen muuta kuin hengittää.

Onneksi ei ole pidempi kieli. Voisi käydä niin keljusti, että siihen kompastuu ja pyörähtää naamalleen. Suolainen hiki kirvelee naarmuissa ikävästi.

Näillä pärjää. Jääkaapissa on melonia, kurkkua ja marjoja. Neljännes melonia (tai vähemmän, riippuu koosta), marjoja tai hedelmiä (mansikoita, appelsiinia, banaania...) pilkotaan ja soseutetaan. Juodaan. Niistä saa nestettä ja vähän muutakin, ei tule niin helposti huono olo. Kurkkua ja tomaattia, mehuksi ja lisätään ripaus suolaa  tai syödään paloina. Kivennäisvesiä. Vuosia sitten olen kantapään kautta kokenut, ettei pitkää hellettä pärjää nesteyttämällä pelkällä vedellä. Terkkarista sanottiin silloin myös, ettei suolavesiä, mutta kyllä mä niitä olen juonut. Lasilliseen vettä teelusikallinen tai pari suolaa. Jos maistuu hyvältä, nii on hikoillut suolansa liian vähiin. Se auttaa huonoon oloon nopeasti - ja maistuu pahalta, ellei sitä tarvi.

Illalla viileä suihku, varovasti sänkyyn ja X-asentoon. Hyvässä lykyssä ehtii nukahtaa ennen kuin on taas liian kuuma. Ja kun unissaan kääntyilee, niin X häviää, kädet liimaantuvat tahmaisella hiellä kylkiin ja reidet toisiinsa. Ikkunat ja parvekkeen ovi ovat auki, verhot kiinni, tuuletin pyörii. Moneen päivään ei lämpö ole laskenut alle 30 asteen. Kymmenkunta astetta alemmaksi niin alna olla tyytyväinen.

Mutta säätiedot ei vieläkään luvanneet helpotusta tähän.