Monenlaista ..tonta tammikuuta vietetään - tipatonta, karkitonta, facebookitonta... Itse yritän lihatonta. 2Kiloa kertoivat osallistuvansa tähän ja innostuin heti. Oikeastaan ei tarvi paljon mitään muuttaa, koska muutenkin syön lihaa melko harvoin. Kun valitsin vihanneksia kaupassa, yllätin itseni ajattelemasta nakkeja - niitä syön todella satunnanisesti.

 

 

Oranssi sosekeitto
(muutama annos)

kilo porkkanoita
iso pala selleriä
iso palsternakka
2-3 sipulia
2-3 perunaa
loraus öljyä
suolaa
timjamia
vettä

Vihannesten määriä ja laatuja voi vaihdella sen mukaan mistä itse tykkää ja mitä kaupassa sattuu olemaan.
Kuori ja pilko tarvikkeet.
Lorauta öljyä kattilan tai pannun pohjalle, kuullota sipulit. Lisää palsternakat ja porkkanoita. Pyörittele pannulla jonkun aikaa. Lisää loput vihannekset ja vettä sen verran, että ne juuri ja juuri peittyvät.
Keitä kypsiksi. Vähennä lientä, ota talteen. Soseuta. Löysennä keitinliemellä mieleiseksesi.



Koristele keittoa kattilassa tai lautasilla.

1. Lorauta pinnalle kaurakermaa (tai vastaavaa) ja muotoile hammastikulla.
2. Leikkaa muotilla pieniä kuvioita juustosta, leipäjuustosta tai muusta sopivasta. Asettele keiton pinnalle.
3. Kuumenna pannulla tilkka öljyä, pilko siihen valkosipulin kynsi ja kuutioi pala ruisleipää. Paista. Kaada keiton päälle.
4. Kuumenna pannulla tilkka öljyä, kuutioi vaalean leivän kannikka ja paista. Kaada keitolle.
5. Murenna keiton pinnalle homejuustoa.
 

Nuo oranssit roskat ovat Teneriffalta, kukan terälehtiä (Safram). Jokin jauhettu mauste näyttäisi varmaan houkuttelevammalta. Tähän aikaa vuodesta ei onnistu, mutta kotimaisena versiona voi kuivata esimerkiksi kehäkukan terälehtiä tai krassin kukkia. Kurkkuyrtin kukista saa sinistä, ainakin jotkut orvokit käyvät.

Koristelu kaipaa vielä harjoittelua.

Ja keiton kanssa oman keittiön sämpylää.