Ruostutin kankaita vanhalla sahanterällä. Kun ei ollut olevinaan aikaa huuhdella, niin ensimmäiset taisivat olla muovikääreessä melkein viikon. Olen aiemmin tehnyt suola / etikka / vesiliuoksen, nyt kokeilin pelkkää etikkaa. Tehokkaampaa. Kastelin kankaan etikalla ja käärin sahanterän ympärille. Kun käärin sitä auki, niin ruostetta oli aika paksulti, sahaan koskettanut kankaan osa oli ihan jäykkä eikä ruostekerros irronnut kevyesti rapsuttamalla.

Laitoin kankaan vatiin ja vettä sen verran, että se juuri ja juuri peittyi. Jätin likoamaan vuorokaudeksi, väänsin vedet pois ja aloin huuhtoa. Säästin sen ruosteveden! Kiersin kuivan lakananreunan spiraaliksi ja laitoin pötkön ruosteveteen. Se likosi vedessä yön yli, aamulla avasin sen. Väriä oli tarttunut, mutta vain paikotellen. Taisi olla liian tiukka. Myttäsin kankaan vielä uudestaan ruosteveteen. Iltapäivällä kaadoin päälle kuumaa teetä. Seuraavana aamuna avasin kankaan. Harmitti. Siinä oli tummaa harmaata kuviota, mutta paljon vaaleaa harmaata. Heitin kankaat pesukoneeseen. Siellä kuviot jäivät harmiksi ja taustaharmaa lähti pois melkein kokonaan ja loppujen lopuksi kankaasta tulikin ok. Sahakuvio pestynä ja vieressä harmaa ruoste/teekangas, joka aloitti kylpemisen edellisen liotusvedessä.

Näyttääkös nuo sahanteräkuviot vähän kuin teurastetuitla sianruhoilta, savustetuilta...

Kun tuota edellistä käsitellessä sahanterät olivat vapaana, kokeilin myös kuviota, kun siihenkin ideaan netissä törmäsin. Laitoin vähän kiireellä. Leikkasin muovikalvosta kuvion molemmille puolille sahan terää  ja aloin kiertää sen ympäri vanhaa silkkipuseroa. Seuraavana päivänä avasin systeemin. Kuvio ei ollut kovin selvä. Kääntelin paitaa vähän liian löysästi, ettei metalli riivi silkkiä ja muoviin sekä kahden laudan väliin pakatessa kankaaseen tuli ylimääräisiä ruttuja ja se on selvästi ollut myös liian löysällä. Ruostejäljet silkillä tulivat kyllä paljon sävykkäämmät kuin lakanakankaalla.

Montakohan metriä yhdellä sahanterällä voi ruostuttaa ennen kuin siitä tulee niin ohut, että se alkaa murentua.

Seuraavat kankaat ovat ruostumassa. Lakanakangasta. Käärin tiukasti, kerros kerrokselta, sisimmäksi jäi sahanterä ja sen jälkeen muuta ruostuvaa, mitä sattui olemaan. Käärin kankaan kuivana, ja joka kerrokseen sivelin sudilla etikat. Sudilla tökin kankaan tiiviisti metalliin kiinni, osa pysyy, osa varmaan ei. Toivottavasti esineet pysyvät paikoilaan. Kokeiltavaksi jää vielä sekin, minkä verran sahan pintaan muodostunutta kuviota siirtyy kankaaseen, jos en laita muovia.

Pitää ostaa lisää etikkaa. Ja lakanakangasta. Ja kaappi...