Sanotaan, että jos laittaa ruokaan lipstikkaa, niin saa sen syöjän lumoihinsa loppuiäkseen.

Tänään söin ystävien luona lipstikkakeittoa. Sen lumoissa olen ollut aiemminkin, mutta keiton keittäneistä sisaruksista on tullut tärkeitä jo paljon ennen keittoa.
Olen käyttänyt omiin ruokiin vuosien mittaan aika monta pehkoa lipstikkaa. Se kasvaa kiven juuressa puutarhan perällä. Taimen olen löytänyt helsinkiläisestä kukkakaupasta parikymmentä vuotta sitten.
En tiedä kuinka suuri tekijä lipstikka on tässä ollut, mutta saman miehen kanssa on yhteistä elämää riittänyt hitusen vaille 30 vuotta.

Lipstikka eli rohtoliperi on monivuotinen komea putkikasvi. Sillä on suuriliuskaiset lehdet ja keltainen kukinto. Se on kotoisin Etelä-Euroopasta ja on tullut pohjoiseen munkkien mukana. Se kasvaa koko maassa ja on siellä täällä karannut myös luontoon. Yksi kasvi on niin iso, että niitä tuskin tarvii perhettä kohti yhtä enempää. 
Lipstikan lehtiä ja varsia voi käyttää tuoreena salaateissa, keitoissa ja kastikkeissa, padoissa ja muhennoksissa. Sitä voi kuivata tai pakastaa. Koko kasvi kelpaa mausteeksi. Juuret kuoritaan ja niitä voi käyttää kasvisliemiin ja sooseihin.
Keskiajalla sillä lääkittiin mahavaivoja, koliikkia ja ilmavaivoja. Se puhdisti elimistöä, sopi aineenvaihduntahäiriöihin ja laihdutuslääkkeksi. Hauteena silla desinfioitiin haavoja ja kylpyvedessä sen uskottiin tehoavan reumaan. Se on luultavasti ollut ihmisten ensimmäinen dödö. Ihmisten lisäksi se tepsi eläimmin. Lipstikalla karkotettiin käärmeet, rotat ja hyönteiset. 
Aika pätevä yrtti siis.

Lipstikkakeitto

1 iso sipuli
2-4 perunaa
1 kkp silputtua lipstikkaa
4 rkl vehnäjauhoja
1,5 l vettä
sokeripala
kasvisliemikuutio
1-2 kanaliemikuutiota
2 dl kermaa (ruokakermaa)
2 cm Koskenlaskijaa (tuorejuustoa)

Kuullota padan pohjalla voissa sipuli ja perunat, kaada lipstikka joukkoon, hauduta pari minsaa ja ripottele vehnäjauhot kattilaan, sekoita hyvin.
Lisää vesi, valkopippuri, sokeripala, liemikuutiot (tai purkista kasvislimijauhetta, lisäaineetonta) ja puolet kermasta.
Kiehuta hiljalleen noin tunti.
Lisää loppu kerma ja juusto.