Tein testin. Vinkin sain Vipsa-kinkulta. Toivoin, etten itse olisi
kinkku. Joka joulu siitä syön maistiaiset, mutta juuri koskaan se
ei ole maistunut hyvälle.

Joulupöydän persoonasi:
rosolli

Sinussapa onkin tulkittavaa: olet luonteeltasi jokapaikanhöylä tai –liisa.
Innostut usein ja paljon, mutta kääntöpuolena kyllästyt uusiinkin asioihin
nopeasti ja riennät kohti seuraavaa uutta. Mutta älä lue tuota huonona
asiana – on hyvä, että maailmassa on kaltaisiasi ihmisiä, jotka vievät
kehitystä eteenpäin.
Olet tärkeä meille muille, koska näytät suuntaa uuteen. Tee se avoimin
ja rohkein mielin.
Joululauluksi sinulle sopii "Hei tonttu-ukot hyppikää".



Innostun kyllä ja koen sen innostuessani oikein kivaksi, mutta aina tulee
uusia innostuksia ja vanhat kokeilut jäävät kesken eli kyllä minä koen
sen monesti myös huonona asiana. Se harmittaa - kunnes uusi idea valtaa
mielen.
Lapsena tykkäsin leikkiä ja hoilottaa tonttu-ukkoja.


Tässä vielä saman sivuston rosolliohje. sitä meillä on joka joulu ja sitä
kuluu runsaasti. Äiti teki tuon toisin.  Meillä ei laitettu suolakurkkua,
omenaa eikä sipulia vaan pieneksi paloiteltua hiillostettua silakkaa.
Kastiketta oli joskus. Meillä rosolli oli saletti. Se tehtiin keitetyistä
punajuurista. Anoppi teki etikkapunajuurista ja laittoi siihen suolakurkkua. Hänenkään rosollissaan ei ollut sipulia tai omenoita.
Rosolli koristeltiin keitetyllä kananmunalla, kulhosta riippuen keltaisia ja
valkoisia raitoja tai renkaita.



Salaatit (6 annosta)

Valmistusaika: yli 60 min
Vaikeusaste: helppo

5 kpl punajuurta
4 kpl perunaa
4 kpl porkkanaa
1 kpl maustekurkkua
1 kpl omenaa
1 kpl sipulia

Kastike:
2,5 dl Flora vispiä
1 tl Sokeria
0,5 tl suolaa
0,1 tl valkopippuria
0,75 rkl väkiviinaetikkaa


Kypsennä juurekset: Keitä punajuuret kuorineen omassa kattilassa
kypsiksi. Keitä perunat ja porkkanat kuorineen kevyesti suolatussa
vedessä kypsiksi. Kuori ja kuutioi jäähtyneet juurekset erikseen.
Mausta tarvittaessa suolalla. Keitettyjen punajuurien tilalle sopivat
myös etikkapunajuuret. Kuori ja kuutioi jäähtyneet juurekset.
Hienonna sipuli, kuutioi maustekurkku ja kuorittu omena. Laita
ainekset ryhmittäin tarjoiluastiaan. Valmista kastike: Vaahdota
Flora Vispi, sokeri, suola ja valkopippuri löysäksi vaahdoksi.
Mausta vaahto etikalla ja tarvittaessa jatka vaahdottamista. Idea!
Voit värjätä kastikkeen punaiseksi ruokalusikallisella
(etikka)punajuuren lientä. Jos vaahto löystyy liikaa, jatka
vaahdottamista kunnes rakenne on sopivaa. Tarjoa rosollia
joulupöydässä läpi aterian.