Tätä olen leiponut joka jouluksi ja vähän muulloinkin jo noin
30 vuotta. Resepti on ollut Mestarikokin ruokaohjekerhossa.
Se onkin koko korttisarjasta ainut käyttöön jäänyt resepti.
Valmistusaika on pitkä, mutta odotellessa ehtii puuhailla jotakin
pientä.

kolmeen limppuun tarvitset
50 g hiivaa
1/2 dl vettä
2 dl siirappia
2 rkl kuminoita
1 l piimää
2 rkl suolaa
800 g vehnäjauhoja
800 g ruisajuhoja

voiteluun
1 dl haaleaa vettä
1 rkl siirappia

Liota hiiva vesitilkkaan. Kiehauta siirappi ja kuminat.
Jäähdytä. Sekoita huoneenlämpöiseen piimään.
Lisää suola ja jauhota. Vaivaa notkeaksi.
Nostata kaksinkertaiseksi. (vajaa tunti).
Vaivaa noussutta taikinaa pöydällä ja kolmeen osaan 
ja leivo limpuiksi. Nostata.
Voitele leipiä kypsentämisen aikana pari kolme kertaa
vesi-siirappiseoksella. Jäähdytä leivinliinan alla. (Kannat-
taa laittaa voi- tai leivinpaperi väliin.)

1146567.jpg