En ole koskaan tehnyt tätä täysin ohjeen mukaan. Alussa meillä ei
ollut pakastinta ja kun muut konstit oli jo hallussa, niin sovellan niitä
edelleen. Nythän vastaavia liivatteella hyydytettyjen torttujen ohjeita 
ovat lehdet ja netti tulvillaan.
Ohje on ollut Kotiliedessä 1980-luvulla. Äiti neuvoi hyydyttämään 
liivatteella.


Nina Lincolnin jäädytetty suklaa-juustotorttu
Valmistusaika: 30-60 min

pohja:
9 suurta grahamkeksiä (digestive)
35,0 g voita


täyte:
200,0 g tummaa suklaata
200,0 g Hovi-juustoa tai Philadelphia-juustoa
150,0 g sokeria ( 1,8 dl)
1,0 tl vanilliinisokeria
2 kananmunaa
2,5 dl kuohukermaa
(100 g pekaani- tai saksanpähkinöitä)

koriste:
suklaata

Murenna keksit hienoksi tehosekoittimessa tai voipaperin välissä
kaulimella painellen. Lisää pehmeä voi ja painele seos irtopohjaiseen
kakkuvuokaan. Vuoan pohjalle kannattaa laittaa pohjan kokoinen
voipaperi, niin kakku on helppo irrottaa vuoasta myöhemmin.
Sulata suklaa paloina vesihauteessa esimerkiksi kaksiosaisen kattilan
yläosassa. Laita alaosaan vettä kiehumaan.
Sekoita juusto ja noin 1 dl sokeria. Mausta vanilliinisokerilla tai aidolla
vaniljalla.
Erota kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset
juustoseokseen, samoin sulatettu suklaa.
Vatkaa valkuaiset puhtaassa kulhossa puhtaalla vatkaimella kovaksi
vaahdoksi. Lisää loput sokerista valkuaisvaahtoon. Sekoita
valkuaisvaahto juustoseokseen. Vatkaa lopuksi kerma vaahdoksi ja
lisää seokseen. Lisää jauhetut pähkinät tai säästä ne kokonaisina
koristeeksi tai erikseen tarjottaviksi. Kaada suklaajuustoseos
grahamkeksipohjan päälle. Pidä torttua yön yli pakastimessa.
Ota kakku pakastimesta noin 1/2 tuntia ennen tarjoamista. Irrota
reunat kuumalla veitsellä ja nosta kakku vuoasta tarjoiluvadille.
Koristele suklaaraasteella ja pähkinöillä. Myös kermavaahtoa voit
isätä koristeeksi tai tarjota erikseen.
Ohjeen sai Sanna Laakio-Jensen Sveitsistä Nina Lincolnilta, joka
puolesta on saanut suussasulavan juustotortun ohjeen englantilaisen
kilpa-ajajan vaimolta. Artikkelissa opiskelijoiden juhlahetkistä
vuonna 1986 nuoret toivoivat saavansa valmistaa haaveilemaansa
suklaatorttua, vaikka se onkin kallis ja kaloripitoinen. Sokerimäärää
voi maun mukaan vähentää vaikka puoleen. Suklaatortusta tuli yksi
vuosikymmenen suosikeista.

*********

Tämä jatko on sitten paremmin ruokaseikkailijoille, joiden mitat 
ovat suunnilleen ja jotka ovatvalmiita tekemään tortun siitä mitä 
kaapista löytyy.


1476614.jpg

Pohja
Digestivejä, kaadan noin kolmasosan kulhoon ja nuijin murusiksi.
Mutta jos ei ole keksejä, niin olen käyttänyt erilaisia limppuja ja ruis-
leipiä Reissumiehestä lähtien. Pari siivua leipää.
Jos leipä ei ole makeaa, niin laitan vähän sokeria.
Laitan aina 50 g voita. Joskus lisään vähän muruja. Pohjan pitää
pysyä koossa. Jos tulee liian kuivaa, lisään tilkan jotakin mehua,
yleensä omenaa.
Painele irtopohjavuokaan. Pohjalle leivinpaperi, rasvaan reunat hyvin
ohuesti öljyllä - jos muistan.

Kuvan tortussa on mallaslimppua, sokeria ja margariinia.

Välikerros, silloin ku semmoisen teen
Saseutan noin lasillisen marjoja, hedelmiä tölkistä tai käytän hilloa
ja hyydytän liivatteella. Pussissa on ohje liivatteen määrästä. Löysä
sose tarvii enemmän kuin paksu.
Laita pohjan päälle.

Kuvan tortussa on puolukkahilloa, jossa oli liian vähän liivatetta.

Täyte
Purkki jotakin tuorejuustoa, joskus rahkaa.
Kermaa tai vanilliinikastiketta. Vispataan jos tarvii, lukee tölkissä.
Sokeria noin puolitoista desiä.
Sekoita nuo edelliset. Jos tulee jokin vispattava tuote, niin pehmennä
sokerin kanssa sekoittamalla tuorejuusto. ja lisää sitten kermavaahto.
Tummaa tai valkoista suklaata. Sulata mikrossa. Lyhyitä aikoja,
sekoita välillä. Suklaa palaa helposti.
Laitan tähän viisi liivatelehteä. Liota, sulata, vispaa täytteeseen ja 
kaada marjakerroksen päälle.
Meillä käy toisinaan niin, että kaappi syö suklaat, jos en ehdi tehdä
torttua nopeasti niiden hankinnan jälkeen. Silloin korvaan sitä jollakin
muulla, kuten hedelmäpaloilla, karkkirouheella, manteleilla, pähkinöillä,
hillolla...

Kuvan tortussa on levy valkosuklaata (100 g) ja kolmannes
tuokkosellista mämmiä.


Tänään huomasin, että joulutortut on vielä leipomatta ja kaapissa oli
täysi purkki luumusosetta. Lisäsin siihen yhden liivatteen. Täytteessä on
kaksi levyä valkosuklaata (yht. 200 g), tuorejuusto ja puoli purkillista
vaniljakastiketta..