Tämä on helppo tehdä ja tätä voi vapaasti muunnella sen mukaan,
mitä jääkaapissa sattuu olemaan. Nimitys on yhden ystäväni,
heillä tehdään tätä myös usein muun muassa leipomispäivinä.

1960008.jpg


Taikinoiden nousuja ja paistumisia vahtiessa ehtii tehdä esityöt.
Oikeastaan ainut vakio reseptille on paistopussi. Kinkulle
tarkoitettu on leveämpänä helpompi pakata, mutta kalapussi käy
ihan yhtä hyvin.

Tällä kertaa meidän sosiaalipaketissa oli:

1959994.jpg

Valkosipulisipuleita. Kuori sipuleita, tee niiden kärkeen kaksi
isoa viiltoa ristikkäin. Kuori ja viipaloi valkosipulin kynsiä
ja työnnä viiltojen sisään. Jos valkosipuli jää liian paksuksi,
se luiskahtaa ennen pitkää ulos. Laita pieni tippa öljyä tai
soijakastiketta Jos paistoaika on lyhyt, mikrotan vihanneksia
2-5 minuuttia. Pakkaa pussiin.

1959995.jpg

Vihanneksina porkkanoita ja palsternakkaa. Tuosta jälkimmäisestä
tulee uunissa oikein maukasta. Päälle voi ripotella hiukan suolaa.
Pakkaa pussiin.

1959988.jpg

Broilerifileitä. Nyt maustoin jonkin meksikolaisen ohjeen mukaan,
suunnilleen. Siinä tehtiin paprikasta ja tomaatista liemi, jossa
broilerit keitettiin. Laitoin samoja aineita sisään ja kiersin
rullalle. Viipale paprikaa, tomaattia ja valkosipulia, suolaa,
kanelia, inkivääriä ja tummaa suklaata. Pakkaa pussiin.
Sulje pussi ja tee siihen pieni reikä tai pari. Nämä olivat
uunissa 200 asteessa puoli tuntia.


Hyvää tulee myös omenoista ja sipuleista. Kuori molempia yhtä
monta, jaa neljään osaan ja kokoa tiiviiksi pyörylöiksi niin,
että kaikissa on vuorotellen omena- ja sipulilohko. Päälle pieni
nökäre voita.
Olen käyttänyt myös lanttua ja naurista, jotkut lajikkeet
kypsyvät uunissa kitkerän makuisiksi ja toisista tulee sokerisen
makeaa.
Punajuuret esikypsennän keittämällä, ruusu- ja kukkakaalit
mikrottamalla muutaman minuutin.
Hitaammin kypsyvät pilkon nopeasti kypsyviä pienemmiksi.
Uunissa mennään hitaimman ajoilla.
Joskus laitan lämpöä vähemmän ja kipaisen tunniksi puoleksitoista
lenkille. Etenkin perunat nauttivat hitaasti kypsymisestä.