Vanha yleiskone palveli 24 vuotta. Se toimi muuten hyvin, mutta
alkoi löräytellä koneöljyt taikinan sekaan, joten se makaa nyt
kierrätyskeskuksen sähköromuissa ja joku toivottavasti tarvii
vielä sen käyttökelposia lisäosia. Nyt on uusi kone ja alan jo
olla sinut sen kanssa. Tämä on paljon kätevämpi kuin vanha.
Käteni on kuivunut taas ihan repaleeksi. Onneksi armeija päästi
kuopuksen pitkälle joululomalle ja saan käsin tehtäviin työvaiheisiin
apua.

2166163.jpg

Tänään oli ohjelmassa piparit, mutta leipomista katsellessa aloin
joutessani tehdä lisää taikinoita. Tähän postaukseen nyt näitä
makeita reseptejä.


2166156.jpg

Salmiakkikeksit

Alkuperäinen ohje

 

Näitä piti kokeilemani jo keväällä, mutta ensin ei ollut aineita, sitten

ei aikaa ja lopulta koko juttu unohtui. Tänään se tuli yhtäkkiä

mieleeni ja päätin kokeilla, jos ovat nopeita. Tein kaksi annosta,

mitat on suoraan siihen ja alkuperäistä ohjetta vähän muunnellen,

kun kaikkia siinä lueteltuja vermeitä ei ollut kaapeissa. Tästä tulee

noin 40 keksiä. Joka jouluksi pitää kokeilla jotakin, mitä en ole

ennen tehnyt.

 

250 g margariinia

2 dl sokeria

   vatkaa vaahdoksi

 

2 kananmunaa

   sekoita joukkoon

 

½ dl siirappia

   sekoita joukkoon

 

5 dl vehnäjauhoja

2 tl vanilliinisokeria

2 tl leivinjauhetta

pussillinen rouhittuja turkinpippurikarkkeja

    sekoita keskenään ja sen jälkeen taikinaan

 

Nostele lusikalla nokareita leivinpaperin päälle pellille. Jätä reilut

välit, sillä keksit leviävät.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 8 minuuttia.



2166164.jpg

Taatelileivät

Tämä resepti on ollut Helsingin Sanomissa joskus 1970-luvulla

 

250 g voita tai margariinia

2 dl sokeria

   vaahdota

 

2 munaa

   sekoita joukkoon

 

170 g (paketti) taatelia

½ dl vettä

   pilko, kiehauta veden kanssa kattilassa, soseuta

   sekoita taikinaan

 

1 dl rouhittua mantelia

   sekoita taikinaan

 

5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta jos leivot heti

tai soodaa, jos leivot vasta seuraavana päivänä

     sekoita taikinaan

 

Soodaversio

Leivo tangoiksi, kääri ne voipaperiin ja laita jääkaappiin jähmettymään.

Leikkaa noin sentin pätkiksi ja paista uunissa 225 asteessa kauniin ruskeiksi.

 

Leivinjauhaversio

Pyöräyttelen piparit käsin pieniksi palloiksi ja painan pellillä vähän littaan.