Yhtenä päivänä päätin valmistaa lanttulaatikoita jouluksi. Olin jo
testannut reseptiä 80+2 synttäreillä ja koittanut höristellä korvia,
että kuulisin suvun mielipiteitä siitä. Positiivisia, paitsi yksi.

Inkiväärilanttulaatikko

(Gourmet-lehden ohjeella, lähes. Siinä laatikot oli tehty annos-
vuokiin ja koristeltu kookoshiutaleilla)

600 g lanttuja
1-2 dl vettä
20-40 g tuoretta inkivääriä
1/2 tl suolaa
1/4 tl
1-2 rkl siirappia
1 dl kermaa tai kasvisrasvakermaa
1 kananmuna
2 rkl voita tai öljyä
2 rkl kookoshiutaleita

Kuorin ja pilkoin kolmen kilon pussillisen lanttuja ja kimpaleen
inkivääriä. Ajattelin keittää ne siirappivedessä ja käyttää veden
laatikon liemeksi, mutta...
Ohjeen mukaan siirappia tuli 1 rkl annokseen ja näin isoon
lanttumäärään olisi tullut 5 rkl. Siirappitölkki tuntui aika kevyeltä
ja hulautin sen kaiken keitinveteen. Ehkä jonkin verran liikaa.
Lanttujen kypsyttyä kaadoin veden erikseen.

Survoin lantut ja inkiväärit.
Sekoitin joukkoon:
suolaa ja pippuria
5 kananamunaa
tölkillisen ruokakermaa
tölkillisen kookosmaitoa


Seuraavana päivänä kulhossa oli noin litra keitinlientä. Päätin
tehdä taikinaksi, aika usein käytän vastaavat liemet taikinoihin.


Vuokaleipää

Laitoin siirappiseen lanttujen keitinliemeen (noin litra)
vajaa 1 rkl suolaa
1 dl pellavansiemeniä
1 hiiva
800 g ruisjauhoja
ja noin 800 g vehnäjauhoja

Vaivasin taikinaksi ja annoin nousta. Mutta noin vähällä hiivalla se
kestää ja kestää. Kun otin ruoan uunista, niin olin juuri saanut
leivät leivottua. Ja niiden nouseminen kestäisi ainakin tunnin.
Aikataulun mitoituksessa oli kurja virhe. Uuni pitäisi olla tyhjänä
päällä tai lämmittää uudelleen, kun en juuri sillä hetkellä jaksanut
aloittaa mitään pikaleipomuksia.
Joistakin muistan lukeneeni, että leivät voi leipoa illalla jääkappiin
nousemaan ja paistaa aamulla. Kokeilin siis sitä.
Aamulla nostin varovasti paperia leipien päältä ja toden totta! Ne
olivat nousseet juuri sopivasti. Pidin niitä vähän aikaa huoneen
lämmössä, lämmitin uunin 200 asteeseen ja sitten leivät tunniksi
uuniin.

2155419.jpg

Leivät juuri jääkaapista nostettuina.