Tätäkin olen tehnyt harvakseltaan jo kauan. Sain reseptin joskus
tädiltäni, kun poikkesimme käymään ja hän oli tehnyt tätä. Alku-
peräinen on ollut ruotsalaisessa naistenlehdessä.
Eilen tämä lähti alkuun jääkaapin siivouksesta, jugurtin päiväys
oli mennyt yli ja puolukahilloakin löytyi sopiva määrä, joten...

2167975.jpg

Valman puolukkaleipä

3,5 dl karkeita ruisjauhoja
3,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl soodaa
1 tl suolaa
1 dl pellavansiemeniä
1 dl aurigonkukan siemeniä
1 dl ruishiutaleita
1 dl ruisjyviä
1 dl rusinoita
    sekoita kuivat aineet keskenään

1 dl puolukoita tai puolukkahilloa
1/2 dl siirappia
3,5 dl viiliä, piimää tai vastaavaa
2 munaa
    sekoita märät aineet keskenään

Sekoita kuivat + märät aineet keskenään.
Kaada vuokaan. Anna nousta hetken aikaa. Tämän voi tehdä myös
edellisenä iltana jääkaappiin odottamaan.
Paista 175 asteessa tunti.

Tämä on ollut meillä hyvin tyypillinen stetson-resepti. Jos jotakin ei
ole, korvaan sen jollakin muulla, kunhan kuivien aineiden desimäärät
ovat suhtkoht samat. Jyviä sattuu harvemmin olemaan kaapissa,
erilaisia hiutaleita on aina. Olen jauhanut jyvät ja auringokukan
siemenet, silloin leipä ei murenna niin paljon.
Puolukan sijaan olen laittanut omenaa hillona tai raasteena tai
porkkanaraastetta.
Viilin tai piimän olen korvannut omena-, appelsiini tai ananasmehulla
tai vihannesten keitinliemillä.


Tämän kanssa sopii ehdottoman hyvin kotitekoinen voi. Olin
jostakin lehdestä löytänyt reseptin, mutta se hävisi muutossa.
Porissa sain kiltakaverilta Marttojen voireseptin.

Voi
                                
5dl hieman hapanta kermaa,12-14 C. Jos se on lämpimämpää se
vatkautuu nopeammin, mutta voita tulee vähemmän.
Vatkaa kerma kuohkeaksi puuhaarukalla, ensin vaahdoksi sitten
voille.Kaada neste toiseen astiaan. Pese voi 2 x kylmällä vedellä.
1 tl  suolaa. Jos halutaan kuohkeata, ei pestä eikä suolata.