Perjantain lumisateen jälkeen olisi voinut olla valoisaa, mutta taivas on ollut paksussa pilvessä koko viikonlopun. Jos olisi älynnyt ja ehtinyt, niin lauantaina olisi voinut käydä hiihtämässä. Jäällä varmaankin olisi ollut sen verran lunta, ettei suksien pohjat olisi raappiintuneet koko aikaa.  Eilen satoi vettä koko päivän. Pidettiin tupapäivä.

Lauantaina ajoimme Uniluodon kupeeseen, kiertelimme siellä pienen jalan ja jatkoimme Kallon aallonmurtajalle.

Uniluodon yhdyskunta on syntynyt viime vuosisadan alussa Mäntyluodon talvisataman rakentamisen (1898-1901) yhteydessä. Suurin osa taloista on 1900-luvun alkupuollelta.

Tyrnipuskan takaa näkyy Mäntyluodon satama ja taustalla Uniluodon kerrostaloja.

Avomeren suuntaan oli horisontti hukassa. Taustalla näkyy Reposaari ja sen allonmurtajalla olevat tuulimyllyt. Niistä pienempi on Tuulia, se on Porin ensimmäinen ja rakennettu 1990-luvun alussa.Suomen vanhin tuulivoimala on rakennettu joitakin vuosia aiemmin, en tiedä minne. Koitin googlata, mutta löysin vain vuosiluvun en paikkaa.

Reposaaren aallonmurtajalla sijaitseva ensimmäinen tuulivoimala Tuulia alkaa tuottaa sähköä 4,0 m/s tuulella. 4 m/s vastaa noin kolmen boforin tuulta, joka metsässä jo liikuttelee puiden lehtiä, ja tuuli selvästi tuntuu paljaalla poskella.
Kun tuuli yltyy kymmeneen boforiin, eli yli 25 m/s tuulivoimala kääntyy pois tuulesta. Sellainen tuuli pystyisi kiskomaan metsässä puita juurineen irti. (Vuoden 1946 Pikku Jättiläisen (WSOY) mukaan.)
Reposaaren tuulivoimala Tuulia tuottaa maksimissaan 330 kW sähköä, ja vuodessa voimala syöttää valtakunnan sähköverkkoon noin 35 sähkölämmitteisen omakotitalon verran sähköä. Tuulian tekninen käyttöikä on noin 20 vuotta, tänä aikana Tuulia tuottaa 1400 Mwh sähköä. Hiilellä tuotettuna vastaava sähkömäärä tuottaisi ilmakehään
14.000 tonnia hiilidioksidia, 3 tonnia tuhkaa,9 tonnia rikkidioksidia ja 19 tonnia typpidioksidia.
Senverran ilmakehän kuormitus kevenee pelkästään Tuulian lyhyehkön 20-vuotisen elämän aikana.

Tämä on se isompi Reposaaren isompi ja uudempi mylly. Taustalla näkyy Villa London. Se rakennettiin pensionaatiksi 1892. Nykyisin se on yksityisasuntona. Olen ollut painolastikasviretkellä ja silloin poikkesimme tuolla Londonin pihaniityllä. Siellä on ruisunikkoesiintymä ja tuossa rantapusikossa ainoat yksilöt jotakin isoa nätkelmää.

Pilkkijälle ei näillä main tämä talvi ole suonut harrastusmahdollisuutta, mutta uimareita näytti olevan iso parvi. Rantajään reunalla istuskeli melkein samanmoinen määrä lokkeja. Olimme jo lähdössä, kun näillä alkoi olla levotonta lentelyä. Syyksi paljastui lähellä lennellyt merikotka.