Sisko laittoi aamulla viestin, että mökille pääsee töihin tänään ja/tai huomenna. Huomenna en ehdi, joten... Puutarhan kautta. Rautakaupan puutarhaosastolla oli jotain tarjouksia, mutta niin suuri osa kasveista oli lakastuneita, että vaihdoimme kadun toiselle puolen rehevämpien pöytien ääreen. Suuren valinnanvaran edessä tulee usein vähän ähky ja väsymys jo ovella - puutarhakaupoissa harvemmin, vaikka tarjolla olisi paljon ihanuuksia. Niissä käyn joskus vain kiertelemässä, jos lenkki suuntautuu lähimain. Heiniä. Ostimme heiniä! Kesäksi ruukkuihin korostamaan kukkien värejä ja syksyllä ne voi kaivaa maahan. Sininataa olin ostanut parvekkeellekin. Joskus Keski-Euroopassa ihastuin niihin. Kasvavat kuivassakin paikassa ja paahteessa. Ostin muutaman kerran niitä entisen kodin pihaan ja seuraavana keväänä kaivoin ylös, kun en muistanut, että ne olikin sininatoja eikä "jotain ruohotupsuja". Joskus istutin anteeksi pyydelleen niitä takaisin tai puiden alle, mutta eivät tykänneet ylimääräisestä pöyhimisestä.

Mummun kukat jaksoivat aina oikein hyvin sekä sisällä että ulkona. Pappa sanoi usein, että ne tykkäävät siitä, että mummu juttelee niille joka päivä. En ole huomannut puheen vaikutusta omissa kukissani - väärät jutut ehkä. Mutta auttaa tai ei, kaiken ikääni olen kasveille jutellut.

Viime vuonna vesimyyrä katkoi mökkiruukkujen taimia ja nyt näkyi sen ekat tihutyöt kukkapenkissä, joten kukkien taimet eivät tänään vielä päässeet isompiin multiin. Muutamalle aiemmin ostetulle tuijalle löytyi kasvupaikka ja köynnösten tukikehys on paikoillaan, iltapäivällä ei ollut enää kierossakaan.

Kuivassa metsämaastossa viihtyvät parhaiten vaatimattomiin olosuhteisiin tyytyvät lajit, fiinimmät pääsevät ruukkuihin. Tuolla mökillä vaatimuksina ovat muun muassa se, ettei kukkia tarvi nyppiä ja etteivät ne kuole heti, jos kasteluväli venähtää.

Kuistin suojassa oli jonkinmoinen määrä iniseviä siivekkäitä. Onneksi en ole niiden herkku, mutta paremman puutteessa alan minäkin kelvata. * Olisikohan kihokit sopivia ruukkuihin ja miten paljon ne houkuttelevat hyttysiä. Paljonko lihansyöjäkasvi syö elikoita. Jos hyönteisiä on yllin kyllin, niin syökö kihokki niitä niin paljon kuin on tarjolla ja kasvaa aina vain isommaksi tai lihoo - vai alkaako se lisääntyä - vai laittaako se vaan lehdet suppuun ja sitten riittää riittää herkuttelu joksikin aikaa. * Jääköhän tämä nyt vaivaamaan niin, ettei tulekaan uni.

 

Pihakoristeet ovat nyt  kannettu ympäri pihaa ja odottavat lopullisia paikkojaan ja alustojen kunnostusta.  Pikkumökissä alkaa olla tilaa, että voin yöpyä siellä. Viime kesän lopulla mikro (uusi) ja jääkaappi lähtivät kuopuksen matkaan. Kierrätysmikro odottaa keittiön nurkassa siirtoa mökille ja jääkaappi olisi jostain hyvä saada. Ehkä. Kuopuksen asuntojonotilanne voi kohta liikkua paljonkin eteenpäin, kun opiskelijoita valmistuu - tai sitten ei liikahda. Jos hän saa yksiön, niin jääkaappi olisi taas vapaa. Voisin ostaa edes kylmälaukun.