Käsityön opettaja kertoi koulussa, miten hänen tuleva anoppinsa teki miniätestiä. Anoppi oli kutonut punavalkoraitaisen verhokankaan ja antoi sen miniäehdokkaalle päärmättäväksi. Kun verhot olivat valmiit, tuleva anoppi tarkisti työn ja kehui jälkeä oikein hyväksi ja toivotti morsmaikun tervetulleeksi perheeseen. Hyväksyntä ei tullut kauniiden tasaisten pistojen vuoksi vaan siksi, että valkoisten raitojen kohdalla ompeleet olivat valkoisella langalla ja punaisten kohdalla punaisella.

Ostin torilta punajuuria ja tuli mieleen punajuurien keitto vuosien takaa. En muistanut sen tarkemmin kuin että aloimme porukalla "nylkeä" punajuuria ja siskon poikaystävä sanoi jotakin ja kohta nauroimme koko sakki kippurassa kyyneliä pyyhkien ja mahoja pidellen. Kysyin siskolta mitä oikein tapahtui, ei muistanut hänkään. Äiti muisti ja taisi olla vahigossa syntynyt jonkinlainen vävytesti. Vaikka maalaisemännän ohjeet ei kaupunkilaispojille menneet perille ihan niin kuin piti, niin pitkä yhteinen historia tuli siitä huolimatta.

Punajuurisato oli juuri kärrätty pellolta pihalle. Äitini oli pyytänyt sulhasehdokkaita pesemään niitä saunalla, niin voidaan keittää etikkapunajuuria sen verran, että riittää meille nuorillekin niitä mukaan. Pojat työnsivät kärryt saunalle ja alkoivat pestä punajuuria. Heidän silloisesta ajatuksenjuoksustaan ei ole kellään muistikuvia ja jos heillä itsellään onkin, niin eivät kehtaa kertoa. Kun äiti jonkun ajan päästä tarjosi isoa kattilaa, että voi laittaa sen täyteen punajuuria ja aloittaa keittämisen, niin pojat olivat olleet vähän hämmästyneitä ja sanoivat niiden kiehuvan ihan kohta. Ja toden totta, näin oli. Saunan iso pata oli täynnä punajuuria ja veden pintaan nousi jo ensimmäisiä kuplia. Myöhäistä perua moninkertaista annosta, joten oli vain otettava vastaan se mitä tulossa oli ja pengottava kaikki nurkista löytyvät lasitölkit esiin.

Kun punajuurien tarkka määrä ei ollut selvillä, niin äiti kertoi keittäneensä useammankin liemen ennenkuin kaikki oli tölkeissä. Sinä talvena koko suku söi äidin laittamia etikkapunajuuria.

 

Etikkapunajuuret (äidin resepti hänen talouskouluajoiltaan 1940-luvun loppupuolelta)

noin 3 kiloa punajuuria

Liemi
1 l vettä
3 dl säilöntäetikkaa
250 g sokeria
10 kpl neilikkaa
pala piparjuurta

Keitä ja kuori punajuuret.
Keitä vettä ja mausteita noin 10 minuuttia, lisää etikka, kuumenna. Kaada liemi puhtaisiin tölkkeihin ladottujen punajuurien päälle.