Viime viikon kurssilla olimme viettämässä iltaa yhden Neulaisen kotona. Palautettavina ja samalla myös esittelyssä oli TilkkuVirtain näyttelytöitä. Emäntämme kertoi miten syntyi ruostevärjäyskankaista tehdyn työn kauniit harmaat. Vahingossa. Kun pesukoneeseen meni samalla kertaa sekä ruoste- että teevärjäyksiä, niin väreissä oli selvää muutosta. Kokeilun jälkeen selvisi, että tee värjäsi ruostevärjäyksen jäljiltä kankaan pohjan harmaaksi. Ja minunhan piti kokeilla myös!

 

Ruostevärjäys ja saman kankaan toista huonommin ruostunutta reunaa teessä liotettuna. Kattilassa oli vajaa litra vettä ja kolme pussia alakerran kaupan halvinta pussiteetä. Kun vesi alkoi kuplia, väänsin levyn pois päältä ja jätin vähäksi aikaa hautumaan... mutta unohdin ne kattilaan koko yöksi.

 

Samassa yökylvyssä uiskenteli pala haileaa indigoa. Todellisuudessa ei näin tumma. Tässä on selvästi teen sävyt eikä harmaata.

 

Tässä viime öiset teekankaat ja vanha pelkässä teessä uinut. Indigolla ei ollut samaa vaikutusta kuin ruosteella ja noihin kahteen muuhun jäi melko haalea sävy, kun taas ruosteinen kangas tuli paljon tummemmaksi.