Elämä lähes ilman shampoota täyttää kohta vuoden. Shampoo on käytössä vielä satunnaisesti uimahallissa (en ole uskaltanut ottaa mukaan munaseosta, ettei tule porttikieltoa) sekä kampaajalla, joka sanoi, ettei sen poisjättäminen heilläkään ole mikään ongelma, kunhan vain kerron etukäteen. Kampaaja hankki mulle jotakin orgaanista pesuainetta. Voin käyttää kerran, mutta en kahta, kun sitten alkaa päänahka kutista.

Viime viikolla olin kampaamon oppisopimustytön opetusväline ja minulle tehtiin hiusten ja päänahan analyysi - silmämäärin ja hypistelemällä. Ensimmäisen kerran liki 30 vuoteen päänahka on kampaajan (ja omasta) mielestä hyvässä kunnossa, samoin hiukset. Onhan kampaajan kanssa tuosta ollut jo aiemminkin puhetta, että shampoon poisjättäminen on tehnyt päälleni pelkkää hyvää ja sen vaikutus alkoi näkyä melko pian. Tyttö yritti muistaa kampaajan ohjeet, oli hyvin varovainen otteissaan. Päähierontaa sain perusteellisesti, kun ehkä pienten muistikatkosten jälkeen kuului muutama "äh" tai "eiku" ja tyttö aloitti alusta, vaikka sanoinkin väliin, että ihan ookoosti menee. Aloin jo pitkästyä ja niska alkoi puutua. Kun hiukset lopulta oli pesty ja päänahka hierottu, näin kellon. Olin istunut tuolissa kolme varttia! Lähetin mielessäni hiljaisen kiitoksen pilatesohjaajalle, joka viime keväisten narinoidemme jälkeen (jokainen sai niskansa kipeäksi) teettää nykyisin jokaisella tunnilla niskanvahvistusliikkeitä.

 

Mitä olen kokeillut

Pelkkä vesi. Riittää jos pesee parin päivän välein.

Pesupähkinäliuos. Pesee hyvin, hiuksista tulee pehmeät ja kiiltävät. Kuivattaa vähän päänahkaa. Kirvelee silmissä pahasti, vielä huuhtelun jälkeenkin hyvän aikaa. Pari  kolme pesua viikossa.

Munankeltuainen ja ruokalusikallinen sokeria, tuoksun vuoksi ripaus kanelia (ei aina). Puhdistaa hyvin, hiuksista tulee pehmeät ja killtävät. Kylppäri tuoksuu kananmunalle, varmaan hiuksetkin, kunnes kuivuvat. Kaneli värjää suihkuverhoa, jota pitää pestä vähän useammin. Tätä käytän useimmin. Sokerin sijaan voi laittaa hunajaa. Pari pesua viikossa riittää.

Siskon vinkistä olen kokeillut myös munankeltuaista ja suodatinpussista lämpimiä kahvinporoja. Tällä hiuksista on tullut parhaat, mutta kylppäri pitää pestä aina hiustenpesun jälkeen. Pari pesua viikossa.

Uimahallissa käynnin jälkeen teen öljyhoidon. Tähän käsittelyyn sain vinkin jostakin tv-ohjelmasta. Kupposeen pari ruokalusikallista öljyä ja mikroon lämpiämään ja sen jälkeen hierotaan se hiuksiin. Tämän voi laittaa aamulla (jos on yön jaksanut raapia päätä), juoda rauhassa kahvit öljypäänä ja sit sen jälkeen tehdä muna/kahvi(sokeri)pesun. Kerran viikossa.

Munankeltuaista ja kylpysuolaa. Pesee hyvin, mutta kuivattaa vähän päänahkaa.

Paikallislehdessä olleen luomuhiustenhoitojutun jälkeen halusin kokeilla hoitosavea, mutta sitä en täältä löytänyt. Kauppias sanoi, että turvehoito aja saman asian. Niinpä ostin sitten sitä. En oikein tiennyt määrästä ja lämmitin turvetta vähän liikaa. Hoidin sitten koko pään samalla kertaa. Hiuksista tuli aivan ihanat, mutta aloin kukkimaan - päänahkaan ja kasvoihin alkoi nousta punaisia länttejä. Ne turposivat ja kutisivat. Onneksi ei ollut menoa minnekään sinä päivänä, kun tuota reaktiota kesti useamman tunnin.

En ole noin keltainen kuin näistä reaktion alkamiskuvista voisi päätellä ja punaisetkin muuttuivat melko paljon värikkäämmiksi vielä tuon jälkeen. Kuvat ovat ilman salamaa kylppärissä peilin kautta otettuja. Otsaa ja poskia syysväreissä

 

Ihonhoitoa samoilla periaatteilla

Saippuan käytön lääkäri kielsi jo melkein 30 vuotta sitten. Pilatesohjaajaa tapasin kesällä torilla ja hän kertoi innoissaan käyneensä pari päivää aiemmin ihonkuorinnassa, jossa hoito tehtiin öljyllä ja kylpysuolalla. Kokeilin omaa sovellusta. Rypsiöljyä ja Kehologin emäksistä kylpysuolaa. Teki hyvää ja jäi mulle vakiohoidoksi.

Ja sisko vinkkasi kahvinporoista myös ihonhoidossa, joten välillä sekoittelen öljyyn kahvinporoja. Kuumat porot suodattimesta lämmittävät myös öljyn, niin ei tarvi tehdä sitä enää erikseen. Lopputulos tuntuu iholla hyvältä (hiuksissa myös) ja kylppäri näyttää kauhealta. Öljyiset ja kanamunaiset kahvinporot tarttuvat hyvin joka pintaan. Mutta tuleepahan pestyä kylppärikin aika usein. Niin - tuota munasokeriseosta olen kokeillut myös ihonhoitoon, tkee myös ihon pehmeäksi.

Onneksi on tullut käytyä pilateksessa, niin kädet taipuivat myös selän hoitoon.

Munanvalkuaiset säilyvät jääkaapissa monta päivää ja ne voi käyttää ruoanlaittoon tai leipomiseen. Pikkupullo tuota orgaanista pesuainetta maksoi 32 euroa, joten ei nuo muna/sokeri/kahvi/öljyhoidot varmaan tule sen kalliimmiksi kuin pesuaineetkaan.