Kun aikanaa lähdin maailmalle, isä osti minulle pienen paistinpannun. "Kyllä sillä yhdelle hengelle kanamunat paistaa." Ja paistettu on, 40 vuotta. Syksyllä alkoi pinnoite lähteä enkä uskaltanut enää käyttää sitä. Se odotteli roskiksen päällä hyllyssä, että muistaisin siirtää sen pihan perälle. Sitten luin lehdestä jotakin juttua ja huomasin yhdessä henkilökuvassa taustalla kellon, joka oli tehty paistinpannusta. Jess!!! Siinä oli iso pannu, mä saisin pienen ja söötin, kun halkaisija on vain 15 cm. Onneksi en ollut muistanut napata pannua mukaani ulos.

Musta tuntui liian mustalta ja reikäkin oli ongelma. Kysyin esikoiselta neuvoa ja hän lupasi hoitaa asian työpaikallaan, kun itse luultavasti vain halkaisisin pannun. Reikä oli ollut vaikea työstää pohjan läpi, mutta ny se siinä on ja laitteilla hienosti keskelle mitattuna. Lopulta muistin myös tuoda pannun kotiin viime viikonloppuna. Olin ostanut kirppareilta muutaman virkatun pikkuliinan, mutta ne olivat kaikki vähän liian isoja tai jotenkin vaan eivät sopineet silmään yhdessä pannunpohjan kanssa. Maanantaina opiston virkkaustunnilla tein vesiratas-mallilla sopivan kokoisen. Olin hakenut jotakin 6:lla tai 12:jaollista mallia ja tämä oli tavallaan molempia.

Pitsimallin aloitusreikä oli liian pieni, joten laskin montako silmukkaa tuli toiseen kerrokseen, virkkasin ketjusilmukoita sen mukaan ja aloin seurata ohjetta kolmannen kerroksen kohdalta, kunnes virkkuu oli sopivan kokoinen. Tein vielä yhden kerroksen, jossa virkkasin pieniä nypylöitä. Menevät suunnilleen oikein tuntien kohdalle.

Pitsissä on ruostetta. Ensin tuli pikkuisen vahingossa ja sitten lisäsin sitä vähän joka puolelle. Lakkasin pannunpohjan, laitoin liinan siihen päälle ja laitoin vielä lisää lakkaa niin, että liina oli läpimärkä. Hammastikulla ojentelin nypylöitä kohdilleen ja suoristelin ketjusilmukkarivejä. Pari uutta lakkakerrosta. Koko pannu on lakattu, kun en halunnut ottaa riskia, että se jostakin syystä kerää kosteutta ja ruostuttaa seinään ringin.

Roikotusnaru on pellavaa, palmikoin pannun ja ripustuskoukun välin.