Muutamat netissä bongatut mehiläisvahatyöt on jättäneet kokeilukipinän. Nyt niitä on Forssan kirjaston näyttelytilassa ja ne nähtyäni kokeiluinto sen kun kasvoi. Piti hankkia mehiläisvahavärikyniä, sopivaa muovipällysteistä paperia ja vahan sulatukseen ja levitykseen sopiva pieni silitysraudan näköinen rauta, niin pääsin kokeilemaan.

Aluksi kokeilin värin levittämistä ja sopivan värimäärän laittamista. Ihan liian vähän laitoin alkuun. Lisäillessä ja levitellessä oli väriä välillä liikaa ja tai sit kohta liian vähän, kun se kaikki oli luisunut aluspaperiin. Ekat kokeilut onkin kaksipuoleisia suttuja, koska niitä hienoja juttuja ei ihan tuosta vaan tullutkaan. Sen verran kokeilin, että sain muutaman - hmm... jonkin.

Vahaa sulatetaan raudan pohjaan ja levitetään kortille. Tai tehdään kuvioita nostamalla rauta ylös. Vähän niinkuin kaakelimaalausta kankaanvärjäyksessä. Olen nyt kokeillut vain tuolla raudalla. Puhaltimen kaivoin esiin, mutta siitä oli kaasu loppu, joten kokeilu jäi toistaiseksi. Paperin pitää olla muovipäällysteitsä. Tavallistakin korttipohjaa kokeilin, mutta väri upposi siihen kokonaan ja rasva imeytyi kortin läpi asti. Aluspapereissa oli monia kauniita kohtia sekä oikealla että nurjalla puolella.

Tämä oli eka. Koitin miten taivasta voi tasoittaa talouspaperilla. Ihan hyvin, "meni pilveen" tuo vuoriston yläreuna.

Tässä toinen rautaa nostelemalla valmistunut. Punakaali...

Tähän kokeilin kuvioita raudan reunalla, samoin tuohon seuraavaan.

Uusia kokeiluja on näiden jälkeenkin, mutta niistä ei ole kuvia. Piirtelin spriiliukoisella tussilla ja värittelin vahalla. Vähän sinnepäin... Näitä tehdessä ei alussa ehkä kauheasti pidä ajatella mitä haluaa vaan olla iloinen siitä, jos saan jonkin onnistuneen.

Lisää mahiläisvahatöitä: Kirsi-Marjan askartelu ja käsityöt, Anskun Kammari, Enkulin käsityöt

Googlaamalla "mehiläisvahataide", "encustic art", "encaustic painting" ja noilla englanninkielisillä hauilla löytyy Yotubesta useita ohjeita tekniikasta.