Sain leipäkoneen. Kivaa vai ei. Taikinan käsittely ja leipominen ovat kovasti terapeuttisia, mutta leipäkone on kätevä. Taikinani olen tehnyt lähinnä loraus-tuiskaus-huiskaus menetelmillä - stetson -resepteillä, kuten yksi ystäväni tavan joskus tulkitsi. Siis hatusta. Leipäkoneen tarkkuudesta minulla oli hyvin vahva ennakkokäsitys; mitat millilitralleen niin onnistut.



Grahamleipä, ei muhkeimmasta päästä, mutta ihan ok kuitenkin.

Tämä saamani yksilö on kirpparilöytö, ohjekirjasta ei tietoakaan, konetta ei enää valmisteta, joten toivo kirjan saamisesta taitaa olla aika utopistinen ajatus. Jokin niukahko reseptikokoelma oli ollut mukana, mutta "mihin lie tullut laitettua". Toisen merkkisen  koneen ohjeilla lähdin alkuun. Koneen ohjelmissa on kaksi vaihtoehtoa, lyhyempi ja pidempi. Nyt kadonneet reseptitkin ovat minulla. Helpottaa.



Mustikkaleivän taikina on valmista nousemaan.

Välillä leipä onnistuu, välillä ei. Parin kuukauden käytönkään jälkeen en ole vielä ihan sinut sen värkin kanssa. Varmaa on ainakin se, että tavallista perusleipää en tee pidemmällä ohjelmalla. Juuri, kun leipä näyttää nousseen hyvin, niin kone pelästyttää sen pyöräyttämällä taikinan pikaisesti ympäri, jolloin koko komeus lysähtää vuoan pohjalle. Kone alkaa lämmön noston paistokuumuuteen eikä leipä enää ehdi eikä ehkä jaksakaan nousta. Lopputulos voi maistua ihan ookoolta, mutta leipä on keskeltä kuopalla. Jos en tuota viimeistä kiepautusta olisi omin korvin kuullut ja silmin nähnyt, niin uskoisin, että keittiössäni piileskelee koneen salainen ystävä, jolle se on antanut puolet taikinasta.



Siivu pelästynyttä porkkanaleipää.

Netissä olleet ohjeet neuvovat laittamaan ensin jauhot ja muut kuivat aineet ja nesteet viimeiseksi. Siinä tämä koneeni on hengenheimolaiseni, horoskoopiltaan ehkä sekin on krapu ja itsepintaisesti tekee asioita nurinkurisessa järjestyksessä. Kun aloitan taikinakulhin täytön jauhoilla, niin lopputulos ei aiheuta ilonpirskahduksia. Leivän pinnassa on tiiviitä jauhokerroksia.



Jos laitan ensin liemen, leipä juuttuu koneeseen. Pitää siis aloittaa lorottamalla kulhon pohjalle öljyä, "2 sekuntia". Monenlaisia mittoja olen leipoessa annostelussa käyttänyt, nyt myös aikaa. 

Kun oli oikean koneen reseptejä, alkoi leipominen onnistua paremmin ja niiden avulla sain laskettua kertoimia omille resepteilleni ja monta maukasta leipää on onnistunut oikein hyvin. Satunnaisesti kone pelästyttää lyhyemmälläkin ohjelmalla taikinan juuri ennen paiston aloittamista. Ne likilaskuisetkin on yleensä ihan hyviä tuoreena, mutta puoli leipää tahtoo jäädä kuivumaan. Siitä johtuu, että korppujauhotilanteeni on nyt hyvä.
Ja ystävät hyvät, jos tuliaissämpyläpussin sijaan alkaakin tulla rasia korppujauhoja, niin... niin se on sitten vaan niin, toistaiseksi niitä riittää!